Manifest

Het lijkt wel alsof we de grenzen van onze leefwereld naderen. Stikstof, fijnstof en CO2 uitstoot tonen aan dat de natuur te kwetsbaar geworden is. En door overconsumptie dreigen grondstoffen ook nog eens op te raken. De roep om een duurzaam levenspatroon wordt sterker.

Een groeiende groep kunstenaars onderschrijft die ideologie en onderstreept dat met de materiaalkeuze voor hun kunst. Ze maken bewust gebruik van herbruikbare materialen, tweedehands spullen of afval: kunst als pleidooi voor recycling en duurzaamheid
Binnen de groep ‘Grensverleggers in de kunst’ is qua materiaalgebruik vrijwel alles mogelijk: de kunstenaars streven naar een kunstwerk dat voor 90% uit duurzaam materiaal bestaat.

De kunstenaars van ‘Grensverleggers in de kunst’ zijn geen idealisten, radicalen of anarchisten. Het zijn realisten. Ze constateren dat voor de mens een duurzamer, grensverleggend gedragspatroon noodzakelijk is, om de wereld leefbaar te houden. Die boodschap dragen de kunstenaars voornamelijk uit via hun materiaalkeuze en via hun kunstwerken die vaak actuele maatschappelijke onderwerpen belichten.   

Grensverleggers in de kunst bestaat uit autonome, professionele kunstenaars met dit manifest en de site grensverleggersindekunst.nl als bindmiddel.

Grensverleggers in de kunst is in januari 2023 opgericht. De eerste expositie vindt plaats van 13 januari tot en met 12 maart in Frame.de.galerie in Amersfoort.

Bij exposities van deze groep wisselt de samenstelling per locatie.